Selecteer een pagina

Communiceren met je dier

Doe jij dat wel eens? Communiceren met je dier? Het is heel natuurlijk maar toch zijn we er op de één of andere manier een beetje vanaf geraakt. Best wel jammer, want het maakt het leven van jou en je dier zo veel mooier, dat kan ik je beloven.

Tijdens mijn consulten komt het bijna altijd wel ter sprake. En vaak geef ik het op als “huiswerk”. Met als resultaat dat de band nog verder verdiept tussen dier en verzorger.

(meer…)

Kat, paard of hond met artrose?

Artrose kom ik regelmatig tegen bij voornamelijk oudere dieren. Artrose is een chronische aandoening. Door de inzet van passende middelen kan met natuurgeneeskunde echter het ziekteproces wat vertraagd worden, de pijn vermindert en de beweeglijkheid vergroot. Heb je een kat, paard of hond met artrose? Denk dan eens aan natuurgeneeskunde.

Wat is artrose?

Bij artrose is er sprake van (meer…)

Natuurlijke behandeling van diarree bij je kat

Diarree bij je kat. “Ze zal wel wat verkeerds gegeten hebben, een virusje, wormen of misschien is stress de oorzaak.” Een paar dagen dunnere ontlasting is nog niet zo erg, maar als het elke keer weer terug komt , wormen geen rol spelen, of als de ontlasting misschien nog nooit goed is geweest? Je hebt misschien al van alles geprobeerd; diarreeremmers, wormmiddelen, verschillende soorten (licht verteerbaar)voer. Tja wat moet je dan?  Ik help je dan graag op zoek te gaan naar de oorzaak en deze aan te pakken. Op weg naar een duurzaam resultaat. (meer…)

Je hond bewust vaccineren, of niet?

Je hond bewust vaccineren, of niet? Om te voorkomen dat dieren ziek worden wordt er geadviseerd om te vaccineren. De meeste vaccins zijn voor virusziekten (o.a. paard-influenza, kat-niesziekte, hond-parvo). Een enkel vaccin zoals de Lepto, tegen Leptospirose (ziekte van Weil) is tegen een ziekte veroorzaakt door een bacterie. Een virus laat zich niet doden door medicatie, zoals bacteriën zich laten doden door antibiotica.

Het eigen immuunsysteem van een dier zal een virus moeten remmen. Lukt dit niet dan zal het virus zich snel kunnen vermenigvuldigen in het dier.  Door (in)direct contact kunnen ook soortgenoten worden besmet.

Voordelen vaccinatie 

(meer…)

Traumaverwerking bij buitenlandse honden

Op elke prikkel reageren,  blaffen, of willen vluchten.  Nog steeds uitvallen naar bezoek of buiten weg willen rennen bij een geluid zoals van een dichtslaand autoportier. Regelmatig kom ik het tegen in mijn praktijk. Verzorgers die vol enthousiasme een hond via een Stichting of het asiel uit het buitenland hebben aangeschaft. Echter; vaak wordt er te snel voorbijgegaan aan het feit dat veel van deze honden een verleden hebben, al dan niet met trauma. Een hond met een trauma, dat is zeker iets om van te voren rekening mee te houden en je goed op voor te bereiden. Dit vraagt namelijk van jou als toekomstige verzorger. (meer…)

Angst bij dieren

Angst bij dieren. Angst een emotie. Lang werd gedacht dat dieren geen emoties hadden. Met het gevolg; respectloze trainingsmethoden, fokkerij, huisvesting etc. Gelukkig is er inmiddels wetenschappelijk vastgesteld dat dieren wel degelijk emoties hebben.

In mijn consulten neem ik de emoties van het dier onder de loep en opvallend is dat angst meestal een grote rol speelt bij dieren. Angst bij dieren: verlatingsangst, angst voor andere honden, angst voor harde geluiden en noem maar op. Angst werkt (meer…)

Pijn bij dieren

Pijn bij dieren. Een gevoelig onderwerp waar vrijwel elke diereigenaar mee te maken krijgt. In mijn praktijk kom ik het vaak tegen. Maar ook bij mijn hond Scott (bijna 16 jaar) liep ik tegen pijnklachten aan. Tijd dus om even wat dieper in de pijn te duiken.

Hoe ontstaat pijn? 

Pijn kan verschillende oorzaken hebben, zoals beschadiging van lichaamsweefsels of zenuwen, maar ook kou of hitte. Er is acute pijn (meer…)

De Schietwilg

Wilg natuurlijke pijnstiller dierenDe Wilg, wie kent hem niet. In Nederland één van de meest voorkomende bomen. Niet zo verwonderlijk, want natte voeten is voor een Wilg geen probleem. Ze zijn vaak te vinden aan de waterkant. De exemplaren die geknot worden noemen we knotwilgen. Het wilgentenen vlechten is één van de oudste tradities in Nederland. De jonge takken zijn mooi buigzaam en met wat creativiteit zó om te toveren in manden, kransen of een natuurlijke schutting. De geneeskracht zit voornamelijk in de wilgenbast. De Wilg wordt vaak ingezet als natuurlijke pijnstiller voor dieren.

Geschiedenis 

De Latijnse naam is Salix alba. Salix is een Keltische naam. Sal betekent dichtbij en lis betekent water. Mooi passend want de Wilg groeit graag bij het water. Alba betekent wit en verwijst naar het lichte, zelfs wat zilverachtige blad van de Wilg. Hippokrates beschreef in zijn boeken al de werking van wilg tegen koorts. In oude kruidenboeken van (meer…)

Slaaptekort bij honden

Slaaptekort bij honden. Ik kom het vaak tegen in de praktijk. Honden die te weinig slapen en daaruit voort vloeiende gedragsproblemen zoals uitvallen en overmatig blaffen. Vandaar deze blog over slapen. Hoeveel slaap heeft je hond nodig, wat gebeurt er tijdens de slaap, hoe kun je slaaptekort herkennen en nog veel meer. Hopelijk brengt het wat meer rust voor hond en eigenaar.

Hoeveel slaap heeft een hond nodig? 

(meer…)

Het Basis Bio Regulatie Systeem

Basis Bio Regulatie SysteemHet Basis Bio Regulatie Systeem, afgekort BBRS, is een netwerk welke bestaat uit losmazig bindweefsel. Het is overal in het lichaam aanwezig. Het verbindt alle organen met elkaar. Het is het meest uitgestrekte en grootste orgaan. Vanuit de natuurgeneeskunde wordt er al eeuwenlang gewerkt met het BBRS, maar in 2018 is het ook door de wetenschap ontdekt als een nieuw orgaan: het interstitium. https://www.scientias.nl/compleet-nieuw-orgaan-ontdekt-in-het-menselijk-lichaam/. Een vergeten orgaan dat wel wat extra aandacht verdient, vind ik.

 

Functies van het BBRS

(meer…)