Selecteer een pagina

Tijdens de komst van een nieuw dier word je niet alleen met je eigen onzekerheden en angsten geconfronteerd maar ook dat van je nieuwe dier of misschien de dieren die je al hebt. Wat heeft jouw nieuwe dierenmaatje nodig?

Ik word regelmatig gevraagd als het toch niet helemaal gaat zoals verwacht met de nieuwe huisgenoot. Of het loopt stroef tussen het dier dat er al is en het nieuwe dier. Maar ook ter voorbereiding op de komst van een nieuw huisgenootje. Zoals ze zeggen, een goede voorbereiding is echt (meer) dan het halve werk. Voor een fijne relatie is een goede basis heel belangrijk, denk daarbij aan veiligheid en jezelf mogen zijn.

Veiligheid
Zeker in een nieuwe relatie is het essentieel dat je dier zich veilig voelt. Misschien lukt dat niet altijd, niet de hele dag, maar zorg er dan in elk geval voor dat je bijvoorbeeld thuis een plek creëert waarin het dier niet gestoord wordt (als het alleen wilt zijn), zich veilig voelt en daarin dus ook kan rusten en prikkels kan verwerken.

Als het dier trauma’s met zich meedraagt, bijvoorbeeld vanuit zijn verleden, dan kan het zijn dat hij zich zelfs op een rustige veilige plek niet voldoende veilig kan voelen. Dan is het prettig om via healing en telepathische gesprekken en eventuele ondersteunende middelen zoals Bach Bloesems, ervoor te zorgen dat de trauma’s stap voor stap weggenomen worden en te ontdekken wat het dier nodig heeft van jou om zich veilig te kunnen voelen.

Olly haalt een deel van zijn veiligheid nog uit mijn aanwezigheid. De eerste weken kon hij enkel slapen overdag als ik bij hem in de buurt was. Hij liep me continue achterna, naar de keuken, naar het toilet, en ik liet hem. Maar wat was ik blij toen hij voor het eerst bleef liggen toen ik naar boven ging en ook nog op dezelfde plek lag dat ik weer terug kwam.

Een teken dat hij wat meer veiligheid en vertrouwen in zichzelf kon voelen en minder afhankelijk werd van mijn aanwezigheid. Het alleen zijn bouw ik heel rustig op, met minuten, met de camera aan, zodat ik kan zien wat er gebeurt. Vanaf mijn kant zit er wat angst op het alleen laten, dus daar werk ik ook aan, zodat het voor ons beide makkelijker wordt. We helpen elkaar hierin groeien.
Jezelf mogen zijn

Jezelf mogen zijn
Met een nieuw dier is het helemaal ontdekken, wat vindt hij leuk, waar heeft hij behoefte aan, waar wordt het blij van. Mathilde is dol op muizenjagen, geleerd van haar Podenco-vrienden en dat is wat ze graag doet tijdens de wandelingen op bekend terrein. Op nieuw terrein is ze meer bezig met verkennen en ontdekken, nieuwe geuren opsnuiven, nieuwe honden ontmoeten. Dus op de vertrouwde uitlaatplekken laat ik haar meestal een tijdje graven en speuren, voor mij even een mindfulness momentje, gewoon zijn en kijken naar haar en de omgeving. Daarnaast is ze een ster in knuffelen en prutten in de sloten. Vaste prik is ons ruige stoeispelletje begin van de avond, waar ze zelf altijd (vrij opdringerig) om komt vragen, te leuk!

Olly is heel speels en maakt graag contact met andere honden, daagt ze uit tot spel. Mathilde heeft haar voorkeuren en speelt maar met een enkele andere hond, terwijl ze begroeten van andere honden wel belangrijk vindt…tenzij ze met haar neus in een muizenhol zit 😉

We zijn nog aan het ontdekken wat Olly zijn hobby’s /interesses zijn. In elk geval staan knuffelen, springen, keihard sjeezen, met alle honden groot en klein spelen en knuffelen op zijn dagelijkse to do lijstje.

Naast veiligheid en jezelf mogen zijn speelt communicatie ook een grote rol in relaties. In de omgang met de dieren gebruik ik daarbij ook visualisatie. Het ontvangen van informatie draagt ook weer bij aan een stukje veiligheid. Daarnaast is onvoorwaardelijke liefde een basis voor een fijne relatie, iets wat de dieren ons o zo mooi kunnen leren.

Elke relatie geeft mogelijkheden tot groei en ik kijk er naar uit welke mooie levenslessen Olly mij en ons nog meer mag gaan leren. Wat een rijkdom om zo’n prachtig dier in ons leven te mogen ontvangen.