Katten zijn fascinerende wezens en bij veel velen geliefd. Er zijn zo’n 2,6 miljoen katten in Nederland. Maar ze zijn ook vaak onbegrepen. Kattengedrag is complex. Door meer inzicht in het kattengedrag en hun behoeftes te krijgen, kunnen veel gedragsproblemen bij katten voorkomen worden. Daarom deze blog in het teken van kattengedrag.
Allereerst enkele veelvoorkomende gedragsproblemen bij katten
Sproeien
Het sproeien is heel natuurlijk gedrag. Het afzetten van het territorium. Prima als een kat dat buiten doet. Zo worden de buurtkatten op de hoogte gebracht. Het sproeien gebeurt op strategische plekken op neushoogte. Omdat de geur vervaagt moet het regelmatig opnieuw aangebracht worden. Vervelend wordt het als de kat in huis gaat sproeien. Een misverstand is dat alleen intacte katers sproeien. Zowel katers als poezen, steriel en intact, kunnen sproeien. Uiteraard is het belangrijk om de oorzaak van het sproeien te achterhalen. Het kan territoriaal gedrag zijn, want misschien voelt de kat zich niet veilig als hij de buurtkat steeds in de tuin ziet rondlopen, of ziet hij een nieuw huisgenootje als indringer en sproeit daarom. Maatregelen om te zorgen dat een kat zich in huis veilig voelt zullen dan genomen moeten worden. Dit zal de behoefte om te sproeien afremmen. De oorzaak kan echter ook op een ander vlak liggen. Het kan hormonaal zijn, stress, niet op de kattenbak willen of kunnen en ook kan een lichamelijke klacht het probleem zijn.
Onzindelijkheid
Help mijn kat plast naast de bak. Een veelvoorkomend probleem en titel van diverse artikelen en boeken. De meeste katten zijn snel zindelijk als ze bij de nieuwe eigenaar komen. Echter soms kunnen ze ineens naast de bak gaan plassen. Ook achter dit gedrag kunnen diverse oorzaken liggen welke eerst achterhaald moeten worden om de onzindelijkheid op te kunnen lossen.
Allereerst dient een medische oorzaak uitgesloten te worden, door urineonderzoek en eventueel bloedonderzoek. Bij blaasontsteking plast de kat bijvoorbeeld vaak kleine beetjes en kan het zijn dat hij de kattenbak net niet haalt. Ook na een blaasontsteking kan het zijn dat de kat de bak niet gebruikt, omdat hij die gekoppeld heeft aan de pijn tijdens het plassen. Oudere katten kunnen door bijvoorbeeld artrose moeite hebben om over de hoge rand van een kattenbak te stappen, omdat dit te pijnlijk is. Daarnaast kan de oorzaak ook liggen bij verandering in kattenbak of kattengrit. Stress door bijvoorbeeld verandering in huis of stress bij de eigenaren, wat doorwerkt naar de kat toe. Komst of verlies van een huisgenootje…de oorzaken kunnen zo divers zijn. Maar feit is om zo snel mogelijk actie te ondernemen want je kat heeft hulp nodig!
Lees hier het succesverhaal van een wanhopige eigenaar van 2 tapijtplasser https://www.behandelnatuurlijk.nl/project/tapijtplassers
Agressie
Er zijn verschillende soorten agressie waaronder:
Aai-agressie
Aaien moet aangeleerd worden. Niet elke kat vindt van nature aaien prettig. Daarbij is socialisatie met verschillende mensen op jonge leeftijd (bij de fokker en bij de eigenaar) essentieel. Respecteer de grens van je kat. Ze geven (in kattentaal) aan waar hun grens ligt. Zoek de grens niet op, maar stop ruim ervoor, zodat je kat vertrouwen in jou krijgt.
Spel-prooiagressie
Onderling oefenen kittens hun jachtvaardigheden door met elkaar te spelen, besluipen, bespringen. Ze geven hierbij duidelijk hun grenzen aan, net zoals hun moeder dit doet. Aan ons de taak om een nieuw kitten in huis te leren waar onze grens ligt. Te vroeg gespeende kittens (bij hun moeder weggehaald) hebben echter nog niet de volledige socialisatie van hun moeder meegekregen en hebben meer moeite om deze grens te accepteren. Het is belangrijk om kittens minimaal 10 weken maar liefst 12 weken bij hun moeder te laten. Dit is voor raskatten al heel gebruikelijk maar helaas voor de EKH (Europese korthaar oftewel huis-tuin-en keukenkat) nog echt een uitzondering. Ook socialisatie bij de fokker en eigenaar thuis speelt hierin een grote rol. Hieronder lees je meer over de socialisatie. En eenmaal iets aangeleerd is het heel moeilijk om af te leren. Speel daarom nooit met je handen.
Krabben
Het behang wordt van de muren gekrabd terwijl er overal in huis krabpalen staan. Hoe kan het? Het krabben heeft diverse functies waaronder het onderhouden van de nagels, afzetten van geur (territoriaal markeergedrag), maar het kan ook gebeuren om de aandacht van de eigenaar te trekken of als middel om opgebouwde stress kwijt te raken. Een onzekere kat zal eerder bij de deurposten krabben als markeergedrag. Zorgen voor een extra stukje veiligheid is daarom belangrijk. Voorkom dat er zicht is op de katten buiten en dat buurtkatten naar binnen kunnen. Ook kun je naast de deurpost een krabplank hangen zolang je kat zich nog genoodzaakt voelt om daar zijn geur achter te laten. Check eens je krabpaal. Is hij stabiel genoeg? Staat hij op een voor je kat veilige plek?
Socialisatie
Socialiseren wordt zwaar onderschat bij katten. Elke hondeneigenaar met pup is zich bewust van het belang van een goede socialisatie. De pup wordt mee genomen naar de winkel, station, speeltuin, school etc. De activiteiten buitenshuis met een hond zijn natuurlijk ook uitgebreider dan van je kat. Maar toch is een aangepaste socialisatie erg waardevol.
Denk eens aan:
- verschillende soorten mensen; volwassenen, baby’s, kleuters en peuters. mannen en vrouwen
- rolstoelen, rollators, stofzuigers
- honden, andere dieren zoals konijnen, cavia’s en eventueel zelfs vee.
Net wat je zelf belangrijk vindt en waarmee je denkt dat je kat (in de toekomst) mee in aanraking komt. Let daarbij op dat je ook tijdens de socialisatie de grenzen van je kat bewaakt, zodat de socialisatie als positief wordt ervaren, dat is tenslotte het doel.
Verveling
Een veelvoorkomende onderliggende oorzaak van ongewenst gedrag is verveling. Speel jij met je kat? In hoeverre kan je tegemoet komen aan de natuurlijke behoeftes van je kat zoals klimmen, springen en jagen?
Stress
Aan de andere kant zie ik ook veel stress. Katten die leven in een druk gezin waar letterlijk en figuurlijk weinig ruimte is voor de kat. Geen eigen plekje om zich terug te kunnen trekken. Geen individuele aandacht, kinderen die kat als speeltje zien, honden die de kat opjagen. Veel spanningen in huis waar de kat niet aan kan ontsnappen.
Veiligheid, voorspelbaarheid & controle = essentieel voor je kat
Gedrag en natuurgeneeskunde
Wat kan ik als natuurgeneeskundige voor jou en je kat betekenen?
Samen met jou ga ik onderzoeken waar de oorzaak van het gedragsprobleem vandaan komt. Hoe we kunnen zorgen dat jouw kat letterlijk en figuurlijk beter in zijn vel komt te zitten. Welke acties hiervoor nodig zijn. Vaak zet ik middelen in, zoals homeopathie en Bach bloesems, om dit proces te ondersteunen. Het doel is een ontspannen kat en eigenaar die samen kunnen genieten.
Waarmee kan ik je helpen?
Begeleiding bij:
- komst nieuwe kat, inclusief de voorbereidingen
- koppeling nieuwe kat bij andere kat
- spanningen tussen katten onderling in huis
- spanningen tussen hond en kat in huis
- veranderingen in huis zoals komst baby, hond, verhuizing etc.
- gedragsproblemen zoals sproeien, onzindelijkheid, krabben, agressie en angst
Wat kun je zelf als katteneigenaar doen?
- zorg dat je nieuwe kitten minimaal 10 weken maar liefst 12 weken bij zijn moeder kan blijven voor een optimale socialisatie door de moeder
- zorg voor een passende socialisatie bij de fokker en bij je thuis
- zorg dat hij zijn jachtinstinct kan uiten (bij binnen katten via spel)
- zorg dat hij kan krabben (stevige krabpaal met voldoende hoogte en liefst ook een horizontale krabplek)
- bied een veilige plek in huis, liefst hoog zodat ze goed overzicht hebben. Weg van (kruipende) kinderen en honden. Komen er buurtkatten ongewenst binnen? Zorg dan voor een kattenluik met chip om te zorgen dat je kat zich veilig voelt in eigen huis
- bouw een vertrouwensband op met je kat. Respecteer de grenzen van je kat (kijk goed naar zijn lichaamstaal). Telepathische communicatie is een prachtige manier om jullie band te versterken.
- nieuwe meubels bezitten vreemde geuren. Voorkom markeergedrag door met een doekje over je kat te strijken, en daarna dit doekje over het nieuwe meubelstuk te halen.
- juist kattenbakmanagement: gebruik het kattengrit wat jouw kat prettig vindt. Voor elke kat 1 kattenbak + 1 extra, geplaatst op verschillende plekken in huis die goed toegankelijk zijn voor de kat, maar rustig en veilig genoeg om te gebruiken.
- passende voeding: de basis voor een goede gezondheid
- waterverrijking bijvoorbeeld d.m.v. een waterfontein. Katten zijn van nature slechte drinkers waardoor ze gevoelig zijn voor nierproblemen. Hun wateropname stimuleren is daarom essentieel.
Wil je samen met mij kijken hoe we jouw kat letterlijk en figuurlijk lekker in zijn vel kunnen laten zitten?
Neem dan vrijblijvend contact met me op via info@behandelnatuurlijk.nl of 06-53898106