Selecteer een pagina

Wilg natuurlijke pijnstiller dierenDe Wilg, wie kent hem niet. In Nederland één van de meest voorkomende bomen. Niet zo verwonderlijk, want natte voeten is voor een Wilg geen probleem. Ze zijn vaak te vinden aan de waterkant. De exemplaren die geknot worden noemen we knotwilgen. Het wilgentenen vlechten is één van de oudste tradities in Nederland. De jonge takken zijn mooi buigzaam en met wat creativiteit zó om te toveren in manden, kransen of een natuurlijke schutting. De geneeskracht zit voornamelijk in de wilgenbast. De Wilg wordt vaak ingezet als natuurlijke pijnstiller voor dieren.

Geschiedenis 

De Latijnse naam is Salix alba. Salix is een Keltische naam. Sal betekent dichtbij en lis betekent water. Mooi passend want de Wilg groeit graag bij het water. Alba betekent wit en verwijst naar het lichte, zelfs wat zilverachtige blad van de Wilg. Hippokrates beschreef in zijn boeken al de werking van wilg tegen koorts. In oude kruidenboeken van de Grieken Hippokrates en Dioscorides werden wilgenpreparaten als middel tegen koorts beschreven. Omdat Wilgen in vochtige gebieden met veel muggen groeien, dacht men ook een middel te hebben tegen malaria. Het hielp!

Wilgen worden veelvuldig op dijken en langs slootkanten geplant omdat ze met hun wortelstelsel voorkomen dat de slootkanten eroderen.

 

Werking

De bast van 2-3 jarige takken wordt gebruikt. Ze worden gedroogd en zo gebruikt, of er wordt een tinctuur of thee van gemaakt. Het blad wordt ook wel eens gebruikt. Deze is een stuk minder bitter maar ook wat minder geneeskrachtig.

Wilg werkt voornamelijk op de vochthuishouding. Het stimuleert de nieren en voert overtollig vocht af. De stof salicine wordt door de lever omgezet tot salicylzuur. Dit zuur heeft een pijnstillende, ontstekingsremmende en bloedverdunnende werking. In de 19de eeuw ontdekte men de eigenschappen van deze stof en isoleerde de salicine, paste het aan naar salicinezuur en zette het in als pijnstilling. Maar helaas gaf dit bijverschijnselen zoals maagbloedingen. Uiteindelijk is het aangepast naar de stof acetylsalicylzuur. Dat werd uiteindelijk de aspirine, een middel tegen koorts, pijn en ontstekingen en zelfs om een hartinfarct te voorkomen. Deze stof wordt synthetisch gemaakt. Je kunt je voorstellen dat de natuurlijke Wilg, compleet met salicine maar ook met alle inhoudsstoffen, welke allen samenwerken en elkaar versterken, meer dan enkel een natuurlijke pijnstilling voor dieren is.

NB katten kunnen het salinicezuur moeilijk afbreken, daarom is Wilg geen veilig kruid voor katten.

Enkele stoffen die de wilgenbast ook bezit zijn:Wilg natuurlijke pijnstiller

  • Looistoffen
  • Choline
  • Cumarine
  • Vitamines:  A, B1, B2, B3 en C
  • Mineralen o.a. Calcium, Magnesium, Kalium en Silicium

 

Signatuur 

Als we kijken naar het uiterlijk van de wilg kunnen we daaruit al opmaken wat de werking is .
zie voor meer info over signatuurleer https://www.behandelnatuurlijk.nl/signatuurleer

  • Soepele takken –  soepele gewrichten
  • Voorkeur voor natte groeiplek –  klachten die door vocht verergeren (o.a. artrose)
  • Sterke groeikracht – weerstand verhogend
  • Witte katjes – ontstekingsremmend, versterkend op het zenuwstelsel
  • Gele katjes – ondersteunt de lever- en galwerking

In de praktijk zet ik Wilg regelmatig in. Voornamelijk voor dieren met pijnlijke bewegingsklachten zoals artrose. Het mooie van de Wilg is dat ze ook inwerkt op de nieren,  welke een grote rol spelen bij artroseklachten.

Wist je dat?

  • Veel dieren dol zijn op wilgenblad en – tak, zoals konijnen, vee en paarden
  • Er ook een Bach Bloesem van de Wilg is gemaakt, Willow? Deze wordt ingezet bij dieren/mensen die verbitterd zijn geraakt
  • Uit onderzoek is gebleken dat het na inname ongeveer 2 uur duurt voordat de werking in gang treedt? De werking duurt dan zo’n 5 – 7 uur
  • Wilgenbastextract in Amerika erg populair is als natuurlijke pijnstilling voor mensen?

Tip

Vul het menu van je grazer of knager eens aan met wat wilgentakken. Dit is niet alleen een mooie aanvulling op de voeding maar ook een verrijking…knagen op de takken, bast eraf raspen met de tanden, blaadjes van de takken afknabbelen.

Geit Pip geniet van een gezonde wilgenbast-snack https://www.youtube.com/watch?v=NamXM0A4cVo&feature=youtu.b.