Selecteer een pagina

Slaaptekort bij honden. Ik kom het vaak tegen in de praktijk. Honden die te weinig slapen en daaruit voort vloeiende gedragsproblemen zoals uitvallen en overmatig blaffen. Vandaar deze blog over slapen. Hoeveel slaap heeft je hond nodig, wat gebeurt er tijdens de slaap, hoe kun je slaaptekort herkennen en nog veel meer. Hopelijk brengt het wat meer rust voor hond en eigenaar.

Hoeveel slaap heeft een hond nodig? 

Net als bij mensen verschilt dit per hond. Er is evengoed een richtlijn die je aan kunt houden. Wijkt je hond er teveel van af en herken je onderstaande gedragingen bij je hond, dan kan er sprake zijn van slaaptekort.

Pup: 18 – 20 uur
Volwassen hond: 12 – 14 uur
Senior: 16 – 18  uur

 

Wat gebeurt er tijdens de slaap? 

  • Het lichaam komt tot rust;  de spieren kunnen zich ontspannen, de bloeddruk en de lichaamstemperatuur daalt.
  • De energievoorraad van de hersenen wordt aangevuld.
  • Nieuwe ervaringen worden verwerkt en herinneringen worden gemaakt. Dit gebeurt tijdens de remslaap (zo’n 20 % van de totale slaap). Je herkent dit aan o.a. aan het trillen, schudden, knipperen van de ogen. Slapende honden mag je nooit wakker maken maar zeker niet tijdens de remslaap. Hij kan gedesoriënteerd zijn bij het wakker worden en bijvoorbeeld uitvallen.
  • Stresshormonen die gedurende de dag zijn opgebouwd worden afgevoerd.

 

Zichtbare gevolgen van slaaptekort bij honden

Wat ik vooral merk in de praktijk bij slaaptekort bij honden (pups en volwassen honden) is dat ze op elke prikkel reageren. Op zich niet zo verwonderlijk als je je bedenkt dat de stresshormonen zich maar opstapelen met als gevolg dat de honden ook moeilijker in slaap komen, waardoor ze in een vicieuze cirkel terecht komen. Ze leren bovendien moeilijker en hebben minder concentratie. De frustratie bouwt zich dan heel snel op bij de eigenaren wat de band tussen hond en eigenaar niet ten goede komt. Slaaptekort bij honden kan voor hond en eigenaar vergaande gevolgen hebben.

 

Hulp bij het slapen 

Waar ik het vaak al “mis” zie gaan is bij pups. Een pup komt vanuit het nest bij nieuwe eigenaar waar alles nog onbekend en spannend is. Een pup klampt zich vaak aan de eigenaar vast. Loopt achter de eigenaar aan van keuken naar kamer, gaat zelfs mee naar toilet om voor de deur te zitten wachten.  Geen rust dus zolang de eigenaar in de weer is. Dit kan, afhankelijk van de pup, wel een half jaar duren voordat er wat rust is en de pup blijft liggen/slapen ook als de eigenaar bijvoorbeeld in een andere kamer is. Zelf heb ik het ook meegemaakt met Mathilde. Scott en Jake sliepen al na een paar dagen rustig in huis (of in de bench als ze wilde) ook als wij aan het heen en weren waren in huis. Mathilde niet, die stond elke keer weer op als wij ook op stonden. Vermoeiend! In de bench kon ze zich niet ontspannen dus dat was ook geen optie.

Om te zorgen dat ze toch voldoende slaap kreeg zorgde we ervoor dat we om beurten beneden bij haar bleven zitten, rustig op de bank, zodat zij aan onze voeten flink wat slaapuren kon maken. Soms lastig, maar het heeft ook ons zeker meer rust gebracht…dank daarvoor Mathilde!

 

Ja maar…hij is niet moe te krijgen!  

Na een flinke wandeling, sport of andere activiteit zit een hond vol met nieuwe indrukken. Direct erna in slaap vallen zit er dan nog niet bij.  Vaak zijn de honden nog wat aan het “stuiteren”, wat door sommige eigenaren wordt opgepikt als “nog niet moe”. Dus hij moet nog even achter een balletje aan. Nou nee! Zorg nu juist voor extra ontspanning zodat hij daarna makkelijk in slaap kan vallen. Help hem te aarden zodat hij de extra opgebouwde spanning en indrukken makkelijk af kan laten vloeien. Gebruik TTouches of een ontspannende massage, even rustig samen zijn. Ook een botje/ kauwmateriaal aanbieden kan helpen, door te kauwen kan een hond verteren/verwerken.

 

Wist je dat?

  • Honden graag samen slapen? Bied ze de mogelijkheid om bij elkaar te slapen, dit geeft ze een veilig gevoel.
  • Honden tijdens hun slaap graag meerdere keren van houding en plaats veranderen? Geef ze hiervoor de ruimte.
  • Honden het liefst wat hoger liggen, voor het overzicht en weg van optrekkende kou.
  • Honden helemaal gestrekt moet kunnen slapen, zorg dat de slaapplek hiervoor groot genoeg is
  • Honden een hoofdsteuntje prettig vinden? Kies voor een kussen/mand met een verhoogde brede rand of een slaapknuffel die ze kunnen gebruiken als kussentje.
  • Kortharige honden het vaak fijn vinden om een dekentje te hebben tegen de kou.
  • Honden niet zoals mensen maar 1 x slapen per 24 uur, maar de slaap liefst verdelen over meerdere slaapmomenten per dag.
  • Honden minder diep slapen in een nieuwe of onrustige omgeving, zorg dus voor een vertrouwde veilige en rustige slaapomgeving.
  • Alleen een uitgeruste pup kan leren en groeien en zich ontwikkelen tot een zelfverzekerde hond?
  • Het verstandig is om het ’s nachts donker te laten zijn op de slaapplek van je hond, zo kan er Melatonine aangemaakt worden.
  • Je slapende honden niet wakker moet maken…;-)

 

Kortom creëer voldoende slaapmomenten voor je hond, ook overdag. Bied hem een veilige en vertrouwde slaapplek. Enkel op die manier kan hij herstellen, ervaringen verwerken, groeien en voorkom je gedragsproblemen die samenhangen met slaapgebrek. Een goed idee is om een slaapdagboek bij te houden voor je hond. Op die manier maak je inzichtelijk hoeveel je hond daadwerkelijk slaapt. Voorkom slaaptekort bij honden.