Selecteer een pagina

Viva

hormonale klachten & gedrag

Ik heb Daphne leren kennen door mijn merrie Viva. Viva is een Azteca. Het ras van Mexico. Een kruising tussen een Quarter en een Lusitano. Met Viva had ik steeds dezelfde problemen , schrikkerig en dwars gedrag rond de hengstigheid. Viva heeft staar aan haar rechteroog. Ontstaan door een trauma, vanaf dat ze ongeveer 2 maanden oud was. Haar zicht is beperkt aan die kant waardoor dat schrikkerige wel te verklaren was. Ook heeft Viva veel moeite met een bit in haar mond. Ik probeer daarom zoveel mogelijk bitloos te rijden. Rond haar 4e  jaar kreeg ze last van haar hormonen. We hebben haar regumate gegeven daarvoor. Dat is best een heftig middel, want dat legt de hele hormoonhuishouding plat.  Haar gedrag was toen goed. Na de herfst gestopt met het middel. Maar binnen een paar dagen kwam het moeilijke gedrag weer in volle hevigheid terug. Dus weer aan de regumate.

Maar ja, dit was dus niet de oplossing.

Via een vriendin ben ik toen bij Daphne terecht gekomen. We zijn nu zo’n 7 weken bezig met de behandeling. Wat ben ik blij!!! Op advies van Daphne heb ik Viva samen met haar buurman “mijn andere Azterca” in de paddock gezet, voorheen stond ze alleen. Het voer is wat aangepast en ze krijgt natuurlijke middelen. Nu 7 weken later heb ik al een heel ander paard. De verandering ging eigenlijk heel snel. Ze is veel minder kijkerig, en met rijden zijn er bijna geen problemen meer. Ik rijd zonder bit. Als test 2 keer wel met bit gereden en de stress bleef weg. Geen moeilijk gedrag wat hormonen betreft.

Binnenkort het vervolg consult. Ik kijk er naar uit. Daphne is ook bij mijn andere paard geweest. Picobello; een grote kleuter. Wie weet daarover later meer….

Daphne , mijn paarden en ik zijn super blij met jou !!!

Jos

Gepubliceerd op

21 april 2019