Diarree bij je kat. “Ze zal wel wat verkeerds gegeten hebben, een virusje, wormen of misschien is stress de oorzaak.” Een paar dagen dunnere ontlasting is nog niet zo erg, maar als het elke keer weer terug komt , wormen geen rol spelen, of als de ontlasting misschien nog nooit goed is geweest? Je hebt misschien al van alles geprobeerd; diarreeremmers, wormmiddelen, verschillende soorten (licht verteerbaar)voer. Tja wat moet je dan? Ik help je dan graag op zoek te gaan naar de oorzaak en deze aan te pakken. Op weg naar een duurzaam resultaat.
Wat is diarree?
Eerst even terug naar de basis. Wat is diarree? Diarree is simpel gezegd ontlasting waaruit te weinig vocht is onttrokken. Bij de spijsvertering is de dikke darm verantwoordelijk voor de vochtopname van het restant van de voedselbrij. Maar de oorzaak van diarree kan ook in de dunne darm liggen. In de dunne darm vindt de vertering van het voedsel plaats met behulp van spijsverteringssappen en enzymen. Er wordt ook een selectie gemaakt van opname en afvoer van voedingsstoffen, wat wordt opgenomen in het lichaam en wat afgevoerd via de dikke darm.
Enkele mogelijke oorzaken van diarree bij je kat
- Stress
- Antibioticagebruik
- Gebruik van anti-parasitaire middelen
- Voeding: plotselinge voerverandering, langdurige niet passende voeding, of net wat verkeerds gegeten wat de darmen irriteert
- Medicatiegebruik
- Darmparasieten zoals wormen of Giardia
- Een virus
- Een bacterie
- Gedeeltelijke afsluiting van de darm door bijvoorbeeld voorwerp, poliep of tumor
Omdat er zoveel mogelijke oorzaken zijn is het belangrijk om te beginnen bij het begin: de oorzaak opsporen. Tijdens een natuurgeneeskundig consult neem ik de hele kat onder de loep. Uit wat voor nest komt de kat. Heeft ze voldoende biest en moedermelk gehad? Dit is namelijk heel belangrijk voor de ontwikkeling van de darmslijmvliezen en de darmflora. Wat voor voeding heeft ze gekregen als kitten, welke medicatie heeft ze gehad etc. Al deze vragen en antwoorden zijn namelijk van belang.
De darmflora en haar functie
De darmen worden “bewoond” door een groot aantal verschillende soorten bacteriën, schimmels en gisten; de darmflora, ook wel microbiota genoemd. Dit zijn “nuttige” en “schadelijke” micro-organismen. In de juiste balans werken ze samen met elkaar om o.a. ongewenste micro-organismen te bestrijden en voedingsstoffen om te zetten. Als er echter een verstoring is kan het zijn dat de “schadelijke” groeien en de “nuttige“ verdringen. Hierdoor kunnen de taken niet goed meer uitgevoerd worden. Met het gevolg dat de voedselvertering niet optimaal is, de vitamines in de darmen niet goed aangemaakt of opgenomen kunnen worden en het immuunsysteem dus (indirect) hapert.
Ongeboren dieren hebben nog geen darmflora. Deze wordt opgebouwd op het moment dat ze tijdens de geboorte door het geboortekanaal gaan. Door het drinken van moedermelk krijgen ze bacteriën binnen maar ook via de omgeving.
De darmflora is bij een gezonde kat mooi in balans. Maar door bovenstaande mogelijke oorzaken kan deze uit balans raken, met spijsverteringsklachten zoals winderigheid, obstipatie maar ook diarree als gevolg.
Wat ik regelmatig zie is dat er bij bijvoorbeeld diarree niet gezocht wordt naar de oorzaak maar eerst maar eens antibiotica gegeven wordt om de diarree te stoppen. De al kwetsbare darmflora wordt hierdoor verstoord waardoor het nog lastiger is om zich te wapenen tegen parasieten en ziektekiemen waardoor je eigenlijk aan het dweilen bent met de kraan open.
Hersenen en dunne darm
De hersenen en de dunne darm hebben een vergelijkbare functie namelijk het verteren. De hersenen doen dit op mentaal niveau en de dunne darm doet dit op fysiek niveau. Diarree kan ontstaan vanuit angst, er wordt dan niks verteerd en niks geleerd. Ondersteuning op beide niveaus is daarom vaak nodig.
Alvast enkele tips als je kat diarree heeft
- Zorg altijd voor voldoende wateropname. Katten zijn van nature slechte drinkers, voeg daarom altijd bij het voer wat water toe. Zorg daarnaast altijd voor vers drinkwater (fontein) of regenwater (heeft de voorkeur bij veel katten)
- Sluit een darmparasiet uit door alvast de ontlasting te laten onderzoeken op wormen en Giardia. Dit kan door een wormtestset te bestellen bij Het Woud. www.ontlastingsonderzoek.nl
- Verschoon liefst 2 x per dag de kattenbak
Wil je van de diarree van je kat af?
Neem dan contact op voor het maken van een afspraak, ik help jullie graag verder!