Selecteer een pagina

We zorgen goed voor onze dieren door middel van goede socialisatie, passende voeding, dagelijkse wandelingen, ritjes, speelpartijen, dierenarts, fysio, natuurgeneeskundige etc, alles om ze gezond te maken of houden. Maar we vergeten daarbij vaak de ontspanning. Net als bij onszelf ;-). Echt tot rust laten komen, helpen loslaten van emoties na een spannende ervaring, helpen verwerken, maar ook samen verbinding zoeken vanuit de rust en ontspanning. Zonder te moeten, zonder agenda, zonder verwachtingen. Gewoon samen zijn, in ontspanning. Echt verbinden. Onze dieren gaan zo snel mee in onze onrust, in de wervelwind van onze gedachtes. Laten we onszelf en onze dieren wat rust gunnen. Ik hoop je met deze uitleg daarbij te kunnen helpen.

Trust Techniek 

Toen de Trust Techniek op mijn pad kwam dacht ik echt…woww hoe is het mogelijk dat ik hier nog nooit iemand over gehoord heb. Voor mij was het echt het missende puzzelstukje. Inmiddels heb ik er een eigen slinger aangegeven en voor mij maakt het de behandelingen completer. Nou oké, misschien handig om even uit te leggen wat het nou precies is.

Het is vooral een methode om helemaal in het hier en nu te zijn samen met je dier. Door deze methode toe te passen verminder je jouw gedachtes en ook de emoties die bij de gedachtes horen. Doordat je dit toepast als je samen met je dier bent, komt je dier ook in het hier en nu, net als jij. Als hij hier langer in verblijft, kan hij zelfs in de helende fase komen en afstand doen van oude emoties zoals angsten en deze gaan verwerken op onbewust niveau. Zo kan hij afstand nemen van oud gedrag en kun je nieuw gedrag vanuit deze ontspannende fase aan gaan leren. Mooi toch!

 

Samen angsten overwinnen

Angst voor andere honden, verlatingsangst, trailerangst, de auto of harde geluiden. Door regelmatig de Mindfulness/Trust Techniek toe te passen bouw je een diepere relatie op met je dier. Vanuit rust en vertrouwen i.p.v. vanuit controle en emoties.

Vanuit angst kun je niet leren. Er is geen communicatie, als je zelf boos bent of bang dan komt hetgeen de ander zegt ook niet bij je binnen. Zo is het ook bij onze dieren. Als je hond uitvalt aan de lijn vanuit angst, dan kun je hem roepen of tegen hem schreeuwen, maar grote kans dat hij je niet eens hoort.  Hij heeft een blinde vlek, tunnelvisie gericht op het “gevaar ”en alles wat je doet komt niet aan. Zijn energieniveau is te hoog, hij wordt opgezogen in zijn emoties. Door met Mindfulness/De Trust Techniek eerst zijn energieniveau naar beneden te brengen, hem te laten ontspannen, is er weer communicatie mogelijk. En dan kun je vanuit deze ontspanning de “gevaarlijke” situatie stapje voor stapje op gaan zoeken.

Ook een verzorger blijft vaak vastzitten in een bepaalde emotie na een negatieve ervaring (trauma), waardoor het dier ook weer meegezogen wordt. We zitten nou eenmaal in dezelfde energiebubbel. Door samen de Mindfulness/Trust Techniek toe te passen kan er heling plaatsvinden, de emoties losgelaten worden en nieuwe patronen aangeleerd worden.

 

Fysieke gezondheid verbeteren 

Denken beïnvloed ons gedrag en ons lichaam. Er is een directe link tussen negatief denken en lichamelijke klachten. Er is een verband tussen stress (bijv. bij een overvraagd dier, te weinig ontspanning, te weinig verbinding, gebrek aan veiligheid) en lichamelijke klachten.

Mindfulness boost het immuunsysteem, het zelfgenezend vermogen wordt geactiveerd. 

Communiceren

Uit onderzoek blijkt dat we per dag zo’n 40.000 tot 60.000 gedachtes hebben! Als we echt willen communiceren met onze dieren, niet met woorden maar met gedachtes, hoe weet hij dan welke voor hem bestemd is?

Daarom is het belangrijk om eerst voor wat rust in ons eigen hoofd te zorgen. Meditatie en mindfulness zijn daar goede manieren voor. Zelf ben ik erg blij met deze gratis app https://insighttimer.com/

En dan ..communiceren met je dier. Naar je dier luisteren, puur luisteren, zodat je kunt ontdekken wat je dier nodig heeft, zonder de sturing vanuit je eigen agenda. Zonder dat je eigen emoties in de weg zitten. Puur luisteren, luisteren met je hart. Je kan pas echt luisteren als je niet aan het denken bent.

Vanuit rust kun je nu communiceren met je dier. Gericht communiceren. Dit zal zeker een extra verdieping geven in jullie relatie.

Als we emotioneel zijn kunnen we niet luisteren. Dieren ook niet.  

Samenwerken

Vanuit wederzijds vertrouwen. Niet vanuit baas en …ondergeschikte.

Vooral niet vanuit angst. Geen dreigementen. Samenwerken is geven en nemen. Niet enkel doen waar jij plezier aan beleefd, maar ook ontdekken wat je dier leuk vindt.

Geen controle maar respectvol samenwerken. 

 

Probleemgedrag doorbreken

Terugkerend probleemgedrag is vaak gekoppeld aan emoties zoals angst en onzekerheid. Door de Mindfulness/Trust Techniek, in het hier en nu te beoefenen, kan er ander gedrag aangeleerd worden, omdat er in het hier en nu geen gedachtes en emoties zijn. Dieren reageren vaak op ons handelen, en pikken haarfijn onze emoties op, of we willen of niet. Door onze gedachtes en emoties en die van onze dieren tot rust te laten komen, kan het probleemgedrag losgelaten worden.

Verander je gevoel voor je dier, de stabiele leraar i.p.v. de emotie gestuurde baas.

 

Kort samengevat

  • Zorg voor ontspanning bij je dier en jezelf.
  • Mindfulness boost het immuunsysteem.
  • Verbinden vanuit vertrouwen.
  • Naar je dier luisteren, puur luisteren, zodat je kunt ontdekken wat je dier nodig heeft.
  • Als we emotioneel zijn kunnen we niet luisteren, onze dieren ook niet.
  • Geen controle maar respectvol samenwerken.
  • Laten we een stabiele leraar zijn voor onze dieren i.p.v. de emotie gestuurde baas.

Wil je ook ervaren hoe je vanuit rust en vertrouwen een band op kunt bouwen met je dier? Neem dan contact met me op, ik help jullie heel graag. 

 

Wil je meer weten over de Trust Techniek kijk dan hier.

https://www.youtube.com/watch?v=jDioO6-Trdg

https://www.youtube.com/watch?v=YkOwLDaMUX0