Selecteer een pagina

Toch nog even naar de trimsalon voor een zomerkapsel van de hond? Dat is vaak heel gebruikelijk, maar niet echt verstandig. Waarom eigenlijk niet?

De lichaamstemperatuur van de hond ligt tussen de 38 en 39 graden. Om deze temperatuur constant te houden, zowel in de winter als in de zomer worden de dekharen, onderwol, huid en de onderhuid als isoleermateriaal gebruikt. Ideaal dus. De vacht is een belangrijk onderdeel van de isolatie van de hond. De onderwol en voornamelijk de luchtlaag die aanwezig is tussen de haren werkt isolerend.

Daarnaast zorgt de vacht dat de zonnestralen niet direct de huid kan bereiken, zo wordt zonnebrand voorkomen. De intacte, gepigmenteerde hondenvacht houdt bovendien de straling tegen. Zeer kortharige en lichte/witte honden zijn daarom extra gevoelig.

Maar zo’n dikke vacht das toch veel te warm voor een hond, zelf lopen we toch ook niet met een winterjas aan in de zomer?

Als wij mensen door warmte of zware inspanning warmte kwijt willen dan verwijden onze bloedvaten zich. Het bloed kan dan warmte afgeven aan de koelere omgeving. Daarnaast voeren we lichaamsvocht af door te zweten. Door het zweetvocht wat verdampt op de huid koelen we extra af.Bij honden werkt dit anders. Hun zweetkliertjes bevinden zich in de voetzooltjes en zijn vooral bedoeld om geuren achter te laten. Het oppervlakte is veel te klein om het hele hondenlijf af te laten koelen.

 Hoe raakt een hond dan zijn warmte kwijt en hoe kun jij daarbij helpen?

  • op een koele ondergrond liggen. De bloedvaten in de oksels en liezen van de hond (de minder behaarde plekken) verwijden zich zodat de warmte door de toegenomen bloedtoevoer aan de koelere ondergrond afgegeven kan worden. Zorg dat je hond toegang heeft tot een koele ondergrond en dwing hem bijvoorbeeld niet om in zijn warme mandje te gaan liggen met dit warme weer. Na een tijdje staat hij weer op van de koele vloer, om opnieuw een koel fris plekje te zoeken. Ze weten zelf prima waar dit is, dus laat ze hun gang gaan.
  • hijgen.  Door het hijgen wordt de warmte via de ademhaling aan de omgeving afgegeven en komt de koelere omgevingslucht binnen.

Tips:

* pas de tijden van de wandelingen/activiteiten aan aan de temperatuur. En blijf beide tussen 11 en 3 uit de felle zon.

* laat de onmisbare, huidbeschermende vacht zoveel mogelijk met rust. Voor honden met vachten die geknipt, geschoren of geplukt moeten worden is het belangrijk een vachtlengte van minimaal anderhalve centimeter aan te houden.

En als laatste..zorg uiteraard altijd voor voldoende vers drinkwater. Houd je hond van water? Dan is een frisse duik of een speelpartij met de waterslang in de tuin ook heerlijk verkoelend.

Heeft je hond ondanks alle maatregelen toch teveel last van de hitte? Maak dan een afspraak voor een consult dan kijken we samen hoe we jouw hond d.m.v. natuurgeneeskunde (bijvoorbeeld met verkoelende etherische oliën) koel kunnen houden tijdens deze warme dagen.