Selecteer een pagina

De lammertijd is voor veel geiten- en schapenhouders een intensieve maar ook vreugdevolle periode. Bij MAK Blokweer waar ik werkzaam ben als teamleider op de Kijkboerderij ondersteunen we de gezondheid van de dieren met natuurgeneeskunde. Zo ook in de lammertijd. Een goed begin is namelijk het halve werk. In deze blog staan enkele klachten waarbij de natuurgeneeskunde effectief ingezet kan worden ter ondersteuning van de gezondheid van moeder en lam.

Aan de nageboorte blijven staan

Een half uur tot enkele uren na de geboorte van het laatste lam komt de nageboorte (de placenta /moederkoek en vruchtvliezen). Als de nageboorte echter blijft zitten kan deze zorgen voor ontstekingen. Er zijn diverse kruiden en homeopathische middelen die ervoor zorgen dat de nageboorte snel afkomt zodat ontstekingen voorkomen kunnen worden.

Acceptatie van de lammeren

Af en toe komt het helaas voor dat een moederdier het lam niet accepteert. De kans is aanwezig dat het lam fysiek niet in orde is en dat de moeder het hierdoor verstoot. Het kan echter ook zo zijn dat de moeder veel pijn heeft gehad bij het aflammeren en daarom het lam niet accepteert. Voor moederdieren die voor het eerst lammeren kan het lammeren ook een erg heftige gebeurtenis zijn waardoor ze wat van slag zijn en daardoor geen aandacht hebben voor de lammeren, maar gewoon direct weer bij de kudde willen zijn. Bij pasgeboren lammeren is het zinvol om het vlies over de neus van de moeder te wrijven, de geur activeert de hormoonwerking wat de kans op acceptatie vergroot. Om de band tussen lammeren en hun moeder te verbeteren is het verstandig om de lammeren en moeder samen in een verblijf te zetten, liefst op een plek waar wel contact mogelijk is met de kuddegenoten. Op deze manier kan het moederdier aan de lammeren wennen en heeft ze ook de “steun” van de kuddegenoten. Daarnaast kunnen er Bach Bloesems of homeopathische middelen ingezet worden om de moeder extra te ondersteunen in de acceptatie van haar lammeren.

Melkgift verhogen

Niet elke ooi of geit produceert voldoende melk. Het is altijd belangrijk om te controleren of het menu compleet is. Om de melkgift wat te verhogen kunnen  gedroogde kruiden ingezet worden. Dit vinden ze smakelijk en het is bovendien passend bij het menu van een grazer. Zo kan voorkomen worden dat de lammeren met de fles groot gebracht moeten worden. Voor de ontwikkeling van het lam (fysiek, energetisch, mentaal en emotioneel) is het namelijk essentieel dat hij niet alleen de eerste moedermelk (biest) krijgt, maar bij de moeder kan blijven drinken.

Uierontsteking

Uierontsteking is een veelvoorkomende klacht waarbij de melkklier ontstoken is. Dit kan acuut optreden of langzaam. De oorzaak is meestal een bacterie (Staphylococcus aureus en/of Pasteurella haemolyticadie) welke via het slotgat van de speen naar binnen komt. De ziekteverschijnselen zijn meestal koorts, lusteloosheid en gebrek aan eetlust. Afhankelijk van het stadium is de uier of een uierhelft vol en of hard en soms warm. Het is heel belangrijk om direct actie te ondernemen! De veearts inschakelen dus, maar daarnaast kan er ook extra ondersteuning geboden worden met natuurlijke middelen om de bacteriën uit te schakelen, eetlust te vergroten, de pijn te stillen, en het zelfgenezend vermogen te stimuleren. Zorg dat de uier goed leeggedronken wordt door de lammeren, en melk indien nodig zelf wat uit. Zo wordt erger voorkomen.

Beweging

Een lam dat zijn poten slecht gebruikt na de geboorte kan geholpen worden met massage en TTouch. TTouch is een bepaalde manier van aanraken waarbij de zenuwuiteinden geprikkeld worden. Op deze manier wordt de doorbloeding gestimuleerd en wordt het bewustzijn naar de poten gebracht zodat het lam deze beter gaat gebruiken.

Kneuzingen

De geitlammeren zijn meestal na een paar dagen al flink aan het rennen, springen en klimmen in de weide. Dit gaat ook wel eens fout. Een lam met een verstuikt pootje komt helaas regelmatig voor. Hiervoor kunnen diverse homeopathische middelen en kruiden ingezet worden om het herstel wat te versnellen zodat het lam snel weer mee kan rennen met zijn leeftijdgenootjes en de weide onveilig kan maken.

Zogen bij moeders 

Het laten zogen van het lam bij de moeder draagt bij aan een goede ontwikkeling van het immuunsysteem van de lammeren. Niet alleen door de antistoffen in de biest.

Het moederdier biedt het lam namelijk ook liefde, bescherming en zorg. De moeder heeft een voorbeeldfunctie. Dit biedt het lam de kans om zich fysiek, mentaal en energetisch te ontwikkelen. Energetisch gezien spelen de chakra’s hierin een rol.

Chakra’s zijn energiepunten in het lichaam. Via de chakra’s kan het lichaam energie opnemen of weg laten stromen. Elk chakra, in totaal zijn er 7 hoofdchakra’s, heeft zijn eigen werking op fysiek, mentaal en energetisch niveau in het lichaam. Er kunnen blokkades in de chakra’s ontstaan door lichamelijke ziektes maar ook door een mentale disbalans (bijvoorbeeld langdurige stress). Andersom kan een lichamelijke ziekte of mentale disbalans ook zijn uitwerking op de chakra’s hebben. Een blokkade in een chakra kan een goede genezing op alle niveaus (fysiek, mentaal en energetisch) in de weg staan.

Het aarde-chakra, heiligbeenchakra en het hartchakra kunnen zich door het vroege spenen, en het gebrek aan moederliefde, minder goed ontwikkelen. Het immuunsysteem valt onder het hartchakra.

Dieren die een goed ontwikkeld hartchakra hebben zijn gelukkig en zelfbewust. Ze kunnen zijn wie ze zijn. Hiermee hangt ook het immuunsysteem samen, want als je mag zijn wie je bent, voel je je gelukkig en heb je een sterker immuunsysteem. Dieren met een sterk immuunsysteem zijn minder vatbaar voor ziekteverwekkers.

Hulp bij het spenen (lammeren scheiden van de moeder)

De Bach Bloesem Walnut kan een extra zetje geven als bijvoorbeeld een net gespeend lam te gestrest blijft en niet wil eten. Het is heel natuurlijk dat de moeders en hun lammeren na het spenen even onrustig zijn. Als dit de gezondheid in de weg gaat zitten, doordat het dier zich af zondert van de kudde of minder graast, dan is het zaak om in te grijpen. Bach bloesems hebben de eigenschap om emoties die uit balans zijn weer in balans te brengen.

Daarnaast is het goed om kritisch te kijken naar het moment dat er gespeend wordt. Onze ooilammeren blijven bij de kudde lopen en de ramlammeren gaan weg als ze geslachtsrijp zijn. Dit zorgt eigenlijk nooit voor stress bij de dieren omdat dit in de natuur ook zo werkt. De rammen worden verstoten uit de kudde als ze geslachtsrijp zijn en vormen met de andere rammen een bachelor-groep.

Kortom de inzet van natuurgeneeskunde draagt zeker bij aan een goede start.