Reinigen en natuurgeneeskunde zijn stevig met elkaar verbonden. De basis van de natuurgeneeskunde is namelijk het herstellen/optimaliseren van het zelfgenezend vermogen van dier (en mens). Een lichaam heeft alle capaciteit om zichzelf te reinigen. De afvalstoffen worden afgevoerd via de darmen, urinewegen, longen en huid. Maar als het lichaam te zwaar belast is met afvalstoffen of de organen werken niet optimaal, dan heeft het wat extra hulp nodig in de vorm van een reinigingskuur. Het niet of onvoldoende uit kunnen scheiden van afvalstoffen kan op de lange termijn namelijk de gezondheid in gevaar brengen. Ze belemmeren het metabolisme van de cel waardoor het zelfgenezend vermogen geblokkeerd wordt. Door regelmatig uw dier een detoxkuur te geven kunt u de kans op het ontstaan van ziekte verkleinen. Detox = reinigen.
Om welke afvalstoffen gaat het?
Elk dier krijgt gedurende zijn leven te maken met afvalstoffen/toxische stoffen; uit voeding, inentingen maar ook uit het milieu. Enkele voorbeelden zijn:
- Reststoffen van entingen
- Anti-wormmiddelen
- Anti vlo en -teekmiddelen
- Medicatie
- Kleur- en smaakstoffen uit de voeding
- Pesticide van het land
- Uitlaatgassen
Wat gebeurt er met deze belastende stoffen?
In eerste instantie zal het lichaam deze toxische stoffen proberen af te voeren via de normale wegen; via de ontlasting, urine en huid. Ontstaat er echter een teveel aan deze stoffen dan raken de reinigende organen overbelast (lever en nieren maar ook longen en huid) en kunnen ze onvoldoende de afvalstoffen uitscheiden. Het gevolg is dat deze stoffen zich op gaan slaan in het bindweefstel of vet, of het zoekt een andere uitweg bijvoorbeeld via de ogen (tranende vieze ogen), neus of oren.
Signalen van vervuiling
Hoe kun je zien of je dier toe is aan een detoxkuur? Elk dier kan in het voorjaar een kuur gebruiken, om klachten te voorkomen. Zie je de volgende signalen, dan zou dat kunnen wijzen op vervuiling van het lichaam: vuil uit de ogen, stinkende vacht, doffe vacht, moeilijk door de rui komen en jeuk.
Reiniging is meer dan reinigen alleen
Door o.a. kruiden te gebruiken welke de reinigende organen stimuleren worden niet alleen de afvalstoffen afgevoerd. Ook de weerstand en vitaliteit wordt verhoogt. Het zelfgenezend vermogen neemt toe waardoor het dier minder vatbaar is voor ziektes. Groene leem is een zeer krachtige reiniger en zorgt ervoor dat de afvalstoffen uit het vet- en bindweefsel loskomen en afgevoerd worden. Naast de reinigende werking kan het ook eventuele tekorten in de mineralenhuishouding aan vullen, door de vele mineralen en sporenelementen die het bevat.
Door de reiniging zijn er tijdelijk meer vrijgekomen afvalstoffen in het bloed. Hierdoor kan een dier zich gedurende de detox ziek voelen; koortsig en moe. Extra rust is belangrijk zodat het lichaam alle energie voor de reiniging kan gebruiken.
Voorjaarsreiniging
In het voorjaar schieten de kruiden de grond uit zodra de temperatuur wat stijgt. De kruiden die als eerste verschijnen zijn brandnetels en paardenbloemen. En laten dit nou net de kruiden zijn die een mega reinigende werking hebben. Het blad van de paardenbloem bevat kalium, wat een stimulerende werking heeft op de nieren. De bitterstoffen activeren de lever en de galproductie waardoor de spijsvertering gestimuleerd wordt. Brandnetels stimuleren de spijsvertering en urinewegen en hebben een reinigende werking op het bloed. Beide kruiden zitten tjokvol met vitaminen en mineralen wat de weerstand een enorme boost geeft.
Zelfmedicatie
Veel dieren doen aan zelfmedicatie. Bij de grazers is dit duidelijk te zien omdat ze in de weide vaak diverse kruiden kunnen vinden. Maar als je goed kijkt naar je hond of kat kun je ontdekken dat ook zij in dit vroege voorjaar wat kruiden snoepen uit de tuin of uit de berm. In de “vrije natuur” zie je dat dieren op zoek gaan naar mineraalhoudende klei/grond. Niet alleen om hun tekorten aan te vullen maar ook om zichzelf te reinigen.
Een andere manier van reinigen is het vasten. Het lichaam teert in op zijn eigen vetreserves waarbij de in het vet- en bindweefsel opgeslagen afvalstoffen vrijkomen en het lichaam verlaten. De winter is voor de in de “vrije natuur” levende dieren een periode waarbij het voedselaanbod schaars is. Ze teren dan in op hun eigen reserves. Een natuurlijke reiniging dus, welke jaarlijks terugkomt.
In het voorjaar worden de tekorten uit de winter aangevuld met de mineraal- en vitaminehoudende voorjaarskruiden zoals paardenbloem en brandnetel.
Onze (huis)dieren vasten niet in de winter en maken minimaal gebruik van zelfmedicatie. Ze worden wel veelvuldig blootgesteld aan belastende stoffen.Daarom is het verstandig om ze een handje te helpen door ze te reinigen en zo hun zelfgenezend vermogen te vergroten.
De reinigingskuur dient altijd ingezet te worden in overleg met een natuurgeneeskundig therapeut zodat het afgestemd wordt op uw dier.