Selecteer een pagina

De Weegbree (groot en smal) is een veelvoorkomend kruid. Iedereen die een herbarium heeft gemaakt weet hoe ze eruit ziet. Je bent er vast ook al verschijnende keren overheen of langsgelopen, zonder er al te veel aandacht aan te besteden, want de Weegbree ziet er niet zo heel spectaculair uit.  Zonde eigenlijk, want het is me toch een geneeskrachtig kruidje waar je U tegen zegt. Tijd om even wat aandacht aan de Weegbree te besteden.

Werking

Door naar het uiterlijk van de kruiden te kijken kun je ontdekken op welke gebieden het kruid werkzaam is. Lees meer over de signatuurleer in deze blog https://www.behandelnatuurlijk.nl/signatuurleer/#more-1439

Als we kijken naar de signatuur van de Weegbree dan valt als eerste bij de Grote Weegbree de zeven nerven op, die corresponderen met de zeven zenuwbanen. Ze werkt kalmerend en versterkend op het zenuwstelsel. Het blad is licht behaard wat verwijst naar werking op de slijmvliezen en de huid. Het remt ontstekingen en ruimt ook slijm op bij luchtwegaandoeningen, goed inzetbaar bij o.a. kennelhoest. Het blad van de Smalle Weegbree (Plantago lanceolata- vernoemd naar de lancet) lijkt op een lancet (soort scalpel) en verwijst naar de bloedstelpende en wondhelende eigenschappen bij (snij)wonden. De hoekige stengel en het feit dat ze zo sterk is, laat zich niet vertrappen (en groeit zelfs graag op paden) linkt naar de weerstand verhogende werking. De geel/witte kleine bloempjes verwijzen naar de ontstekingsremmende werking en werking op het zenuwstelsel.

Ontstekingsremmend, slijmoplossend, desinfecterend, bloedstelpend, jeukstillend, weerstandverhogend

 

Wist je dat? 

  • Weegbreeblad een mineralenbommetje is? Het zit vol met Zwavel, IJzer, Fosfor, Calcium, Zink, Natrium en Silicium. Ideaal dus om de weerstand even een boost te geven.
  • Het blad van de Smalle Weegbree de vorm heeft van een konijnenoor en echt een ideaal kruid is om in te zetten bij oorontstekingen, en niet alleen bij konijnen-oorontstekingen.
  • De Weegbree vaak te vinden is langs wegen en ook zelfs op graspaden, hieraan dankt ze ook haar naam (Weegen)
  • Er wereldwijd veel verschillende soorten Weegbree zijn, in ons land vind je de Smalle en de Grote (brede) Weegbree, maar ook een zeldzame soort de Ruige Weegbree
  • Het een geneeskrachtige pleister is met een veelzijdige functie: bloedstelpend, ontstekingsremmend en schimmel- en bacteriewerend.
  • Psyllium het zaad is van een weegbreesoort Plantago ovata (ook wel vlozaad genoemd) en de darmwerking verbetert. Het regulerend o.a. de stoelgang en het reinigt de darmen bij bijvoorbeeld zandkoliek
  • De Weegbree het hele jaar door te vinden is in de natuur, ideaal toch!

Tips

  • Jong Weegbreeblad zit vol mineralen en kun je heerlijk door een salade mengen.
  • Pluk eens wat bladeren om aan te bieden aan je herkauwer of knager. Bij hond en kat eerst even kort koken af laten koelen en aanbieden.
  • Is je dier (of ben jij zelf) gestoken door een wesp of bij, kauw dan wat Weegbreeblad fijn en maak er een pleister van die je op de steek legt, elk half uur even vervangen, het blad trekt namelijk het gif eruit en werkt jeuk- en pijnstillend.
  • Bij brandneteljeuk (of jeuk van de haren van de eikenprocessierups) kun je het blad van de Weegbree wat kneuzen en als pleister op de jeukende huid aanbrengen.