Selecteer een pagina

De bermen staan er weer vol mee. De meeste mensen trekken ze direct uit hun tuin. Best zonde eigenlijk want ze zijn o zo waardevol. Het gebruik van paardenbloem als medicijn is al eeuwenoud. Vroeger was het gebruik algemeen bekend. Nu is dat anders… als ik eigenaren een tinctuur van paardenbloem of gedroogd paardenbloemblad adviseer voor hun dier, dan vraagt dat toch altijd wat extra uitleg… paardenbloemen? Gezond? Ja… meer dan gezond zelfs!

Geschiedenis

De Latijnse naam is Taraxacum . Taraxacum komt van de Griekse woorden taraxis, dit is een oogziekte met vertroebeling van de ooglens, en akeomai wat genezen betekent. Ze heeft een goede werking op de ogen bij o.a.oogzwakte en staar. Officinalis komt van officina wat apotheek betekent. In de Middeleeuwen was de paardenbloem een erkend geneeskruid en te vinden in de apotheek.

Werking

De paardenbloem is echt een voorjaarskruid en ideaal om in te zetten bij een detoxkuur (zie mijn blog over detox). Het stimuleert de reinigende werking van de lever en de nieren. Ze heeft een urinedrijvende werking, een natuurlijke plaspil. Ze wordt daarom in de volksmond ook wel Pissebloem genoemd.
De bitterstoffen (inhoudstof) stimuleren de gal, lever en pancreas wat de spijsvertering bevordert. De wortels bevatten inuline wat goed is voor de darmflora en de bloedsuikerspiegel stabiel houdt (inzetbaar bij diabetes).

Door de vele mineralen en vitamines die paardenbloem bevat geeft het ook een enorme boost aan de weerstand. Ideaal dus voor dieren die een extraatje nodig hebben. Bijvoorbeeld ondersteuning bij ziekte, grote inspanning (sport/werk), herstel na operatie.

Paardenbloemen bevatten: Vitamine A, B (Choline), C en D, Calcium, Natrium, Kalium, Silicium, IJzer en Mangaan.

Wist je dat?

• Het blad, de bloem en de wortel wordt gebruikt.
• Er is ook een bloesemremedie van de paardenbloem, deze helpt overactieve mensen te       ontspannen en helpt te aarden.
• Na het plukken is de steel snel slap; dit verwijst naar het type mens of dier dat zich wat sterker voordoet dan hij is.
• Paardenbloemblad versterkt het glazuur van de tanden.
• Boeren rookten vroeger hun woonhuis uit met paardenbloemen om het te zuiveren.

Tip

Geiten, schapen, konijnen en paarden eten paardenbloemen met smaak. Zelf kun je de jonge blaadjes vol vitamine en mineralen toevoegen aan je salade, heerlijk. Of er thee van trekken. Deze afgekoelde paardenbloemthee kun je ook aanbieden aan je dier. Let wel op dat je de paardenbloemen plukt op een plek zonder verontreiniging.