Selecteer een pagina

Lutske en Leentje

– gedrag –

Via marktplaats kwamen er twee Nederlandse Landgeiten op mijn pad. Alleen op de foto al was ik verliefd! Het waren 2 angstige, maar toch ook wel nieuwsgierige dieren. Leentje was zeer duidelijk de baas. Lutske mocht, ondanks dat ze vanaf dag één samen opgegroeid waren, niet bij Leentje in de buurt komen en kwam daardoor dus ook eten te kort.

Overdag liepen ze samen in een grote wei, maar ’s nachts gingen ze in een schuurtje naar binnen waarbij ze alle twee een eigen hok hadden en Lutske rustig kon eten.
Ik vond het erg jammer dat ze niet in alle rust samen konden leven en dat Leentjes ‘energie’ veel te sterk was voor Lutske. Eerst heb ik ze rustig een maand laten wennen aan alle veranderingen, maar qua gedrag zat er geen verbetering in.

Daarom de hulp van Daphne ingeroepen met de vraag of ze iets voor mij en de dames kon betekenen. Nadat Daphne de situatie bekeken had wist ze niet zeker of  er wat kon veranderen aan het gedrag, aangezien ze gewoon een duidelijke rangorde laten zien en dit past bij de geit. Maar we gingen de uitdaging aan en gewoon eens even kijken hoe ze reageerden.  Lutske kreeg Bach Bloesems om te kijken of zij wat sterker in haar ‘schoenen’ kwam te staan er zo meer harmonie zou komen. Al binnen een week merkte ik verschil! Lutske liet zich niet meer weg jagen door Leentje, maar liep gewoon weg om de confrontatie te ontlopen en als ik stiekem om een hoekje keek stonden ze met z’n tweeën uit één hooiruif te eten, al kon je nog wel merken dat er een spanning hing. Vanaf die tijd zijn ze dan ook niet meer van elkaar gescheiden geweest maar kregen ze nog wel op twee plekken voer tot hun beschikking. In de loop van de tijd bleef er vooruitgang zitten in de veranderingen. Al snel waren er geen knokpartijen meer en mocht Lutske ook gewoon rustig eten. Na 4 weken druppelen langzaam af gaan bouwen met de Bach Bloesem, maar waarschijnlijk toch iets te hard want ik merkte  dat de spanning weer wat op begon te lopen. Toen na overleg weer terug gegaan naar de oude dosering. En dat werkte! De spanning was snel weer verdwenen. Daarna op een rustiger tempo af gaan bouwen en geen problemen meer gehad. De dames zijn dikke vriendinnen en kunnen niet meer zonder elkaar!

Suzanne Vlaming

Gepubliceerd op

1 april 2018