Selecteer een pagina

Ik heb een bijzondere band met de goudsbloem. Niet alleen omdat ik haar er zo mooi en vrolijk uit vind zien maar ook omdat dit het eerste kruid is waarvan ik een geneeskrachtige zalf heb gemaakt. Dit was alweer zo’n 8 jaar geleden op de opleiding voor kruidengeneeskunde. Nog altijd maak ik deze goudsbloemzalven. Het werkt goed bij o.a. insectenbeten, brandnetelprik, schaafwonden en allerlei andere huidklachten. Het is een krachtig huidkruid en al heel wat mensen en dieren in mijn omgeving zijn er door het gebruik ook enthousiast over geworden. 

Werking

Als we kijken naar de goudsbloem dan valt als eerste haar oranje kleur op. Bij de kruidengeneeskunde kijken we naar het uiterlijk van het hele kruid, ook wel de signatuur genoemd. Hieruit kunnen we namelijk al ontdekken op welke organen zij werkt en op welke manier. Haar kleur oranje is een mengkleur dat wil zeggen dat de werking wat mild is maar wel breed. Oranje staat ook voor bloedreiniging en spijsvertering. Ze reinigt de huid via de lever en de lymfe.

Ze bloeit naar de zon toe, dit is weer te koppelen aan dieren (en mensen) die extravert zijn,  naar buiten gericht. Ze heeft vooral een werking op de onderpool, de onderste chakra’s. Ze brengt je juist weer dichter bij jezelf en maakt vrolijk. De oranje kleur is ook gelinkt aan het 2e chakra (heiligbeenchakra genoemd).

Wie wel eens een goudsbloem geplukt heeft herinnert zich vast de plakkerige handen daarna. Dit komt door de hars. Deze hars bevordert de aanmaak van nieuw weefstel samen met o.a. de inhoudsstoffen allantoïne en xanthophyll.

Wist je dat?

  • Het een echt zonnekruid is, de bloemen blijven dicht als het zonnetje niet schijnt?
  • De geneeskracht vooral in de lintblaadjes van de bloem zit?
  • De tinctuur van de goudsbloem als natuurlijke jodium gebruikt wordt?
  • Thee van goudsbloem jeukstillend werkt?
  • Vitamine A en C in de goudsbloem zit?
  • De goudsbloemzalf van VSM wereldberoemd is en Calendulazalf heet?
  • Goudsbloemen gegeven worden aan de sportpaarden van Arabieren i.v.m. de heilzame werking op hart en slagaders?
  • Thee/kompres gebruikt wordt bij brandwonden en zonnebrand?
  • Er ook een homeopathisch middel en een Nederlandse Bloesem van goudsbloem is?

Tip

Ook enthousiast geworden over dit zonnige huidkruid? Pluk dan eens wat bloemetjes ervan en meng ze door het voer van je dier. Of maak er een thee van, laat het afkoelen en plaats het naast de waterbak van je dier. En voor jezelf? De oranje bloemen staan zo gezellig in een salade.