Selecteer een pagina

Ginkgo biloba is een kruid wat ik regelmatig inzet bij oudere dieren. Tijd dus om de Ginkgo even onder de loep te nemen.

De Japanse Tempelboom wordt ook wel Geheugenboom genoemd. De Latijnse naam is Ginkgo biloba. De naam tempel verwijst naar de aanplanting bij Boeddhistische tempels waar de boom symbool stond voor het eeuwige leven. Op zich niet zo vreemd, want in Oost- China waar hij oorspronkelijk vandaan komt staat een exemplaar van wel 3500 jaar oud! 

Werking

De Ginkgo beschermt tegen verouderingsklachten van het dier. Zo verbetert het de tonus en de elasticiteit van de kleine bloedvaten.

Het verbetert de bloedsomloop van het hoofd en de hersenen  waardoor hij goed inzetbaar is na een hersenbloeding maar ook bij beginnende dementie. Het heeft bovendien een stressverlagende werking.

Het verbetert de kwaliteit van de rode bloedcellen. Bovendien is het een antioxidant. Daarnaast heeft de Ginkgo een ontstekingsremmende werking op de luchtwegen, het is vaatverwijdend en goed in te zetten bij bronchitis en hooikoorts.

Wist je dat?

  • Hij ook wel een levend fossiel wordt genoemd, dit omdat hij behoort tot de oudste bekende boomsoorten
  • Het blad gebruikt wordt voor de geneeskracht
  • Het blad tot laat in het najaar nog met een mooie gouden kleur de boom siert
  • De boom langzaam groeit en pas bloeit na 20 of 30 jaar

N.B. vanwege de bloedverdunnende werking mag hij niet ingezet worden bij dracht, lactatie, of bij operatie, om het risico van bloeding te voorkomen.

Het is altijd verstandig om, voordat je een kruid inzet, contact op te nemen met een natuurgeneeskundige. Dan wordt er gekeken op welke manier de gezondheid van je dier geoptimaliseerd kan worden en welke maatregelen en eventueel middelen (zoals bijvoorbeeld kruiden) hiervoor ingezet kunnen worden.